Write a Blog >>
PLDI 2020
Mon 15 - Fri 19 June 2020

Summary

Real-world engineering problems commonly have multiple objectives that have to be tuned simultaneously. The trade-off Pareto front resulting from the tuning is used as a decision-making tool for selecting the best trade-off for any specific user scenario. Specifically, multi-objective optimization is a crucial matter in programming languages, compilers and hardware design space exploration (DSE) because real-world applications often rely on a trade-off between several objectives such as throughput, latency, memory usage, energy, area, etc. 


While the growing demand for sophisticated DSE methods has triggered the development of a wide range of approaches and frameworks, none to date are featured enough to fully address the complexities of DSE in the PL/compilers domain. To address this problem, we introduce a new methodology and a framework dubbed HyperMapper. HyperMapper is a machine learning-based tool designed for the computer systems community and can handle design spaces consisting of multiple objectives and numerical/discrete variables. Emphasis is on exploiting user prior knowledge via modeling of the design space parameters distributions. Given the years of hand-tuning experience in optimizing hardware, designers bear a high level of confidence. HyperMapper gives means to inject knowledge in the search algorithm. The framework uses a Bayesian Optimization algorithm, i.e., construct and utilize a surrogate model of the latent function to guide the search process. A key advantage of having a model is the reduction of the optimization time budget. HyperMapper is a plug-and-play framework that makes it easy for compiler/hardware designers to explore their search spaces.

To aid the comparison of HyperMapper with other DSE tools, we provide a taxonomy of existing tools.

COVID-19 Update

DSE-2020 will be virtual, like PLDI. See the main PLDI page for news and updates.

Event Video

IMAGE ALT TEXT HERE

Program

Total duration: 3 hours. Time is in PDT.

Time Topic Speaker Duration Slides
8:00 Introduction Luigi Nardi 10 min link
8:10 Design Space Exploration Luigi Nardi 30 min link
8:40 Hands-on: HyperMapper Demo Artur Souza 25 min link
9:05 Break 10 min
9:15 The Spatial programming language and compiler Matt Feldman 30 min link
9:45 Hands-on: Spatial Demo Artur Souza & Matt Feldman 30 min Matt / Artur
10:15 Break 10 min
10:25 DSE advanced topics Artur Souza 30 min link
10:55 Discussions/panel - Q&A All speakers Flexible

Hands-on Material

  1. HyperMapper framework: site
  2. Spatial language: site

References

  1. Practical Design Space Exploration: paper
  2. Spatial: A language and compiler for application accelerators: paper

Contact

Luigi Nardi: luigi.nardi at cs.lth.se

Twitter: #DSEPLDI

Mon 15 Jun
Times are displayed in time zone: (GMT-07:00) Pacific Time (US & Canada) change

pldi-2020-tutorials
08:00 - 12:00: Tutorials - Tutorial: Design Space Exploration at Design Space Exploration tutorial live stream
pldi-2020-tutorials08:00 - 12:00
Tutorial
Matthew FeldmanStanford University, USA, Artur SouzaUniversidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Luigi NardiLund University and Stanford University, Kunle OlukotunStanford University